Selecteer een pagina

Het beheren van al je IT onderdelen is en blijft een uitdaging. De meeste organisaties werken weliswaar met een Configuration Management-database (CMDB), maar om die consequent actueel en up-to-date te houden is enorm lastig. 

 

Het ontbreken van altijd up-to-date inzicht in de diverse IT onderdelen is daardoor vaak qua beveiliging een uitdaging omdat niet alle systemen inzichtelijk zijn. Het opsporen van potentiële kwetsbaarheden binnen hardware, besturingssystemen, applicaties en netwerken is noodzakelijk en wanneer bijvoorbeeld drie procent van de onderdelen niet bekend is, en dus waarschijnlijk ook nooit worden voorzien van updates kan dit kleine percentage systemen grote risico’s met zich meebrengen. Want niet alleen infrastructuren blijven snel groeien, ook cybercriminaliteit neemt snel toe.

De onderdelen die wel bekend zijn, worden door de meeste organisaties met regelmaat op kwetsbaarheden gecontroleerd en de beheerders zorgen dan voor updates die de leveranciers aanleveren. Dat geldt natuurlijk niet alleen alleen voor Windows. Kwetsbaarheden zijn namelijk aanwezig in alle onderdelen, van netwerkcomponenten tot printers, servers, desktops en laptops.

Deze manier van werken is lange tijd goed gegaan, maar organisaties bereiken meer en meer de grenzen van deze aanpak. Door het complexer worden van infrastructuren en de toename van cybercriminaliteit zijn frequentere informatie-updates vereist. Afhankelijk van de omgeving en onderdelen kan dit variëren van continue monitoring van een onderdeel door middel van een agent, tot het frequenter scannen, bijvoorbeeld één of meerdere keren per dag.

Gelukkig zijn hier goede oplossingen voor. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de in Microsoft 365 Business Premium aanwezige mogelijkheden om middels voorwaardelijke toegang alleen onderdelen welke zijn voorzien van de laatste updates toegang te geven tot jouw data en netwerk. In het dashboard kun je gelijk zien weke onderdelen bepaalde zaken nog missen zodat deze aan kunnen worden gepakt.

Ook kunnen de beheerders van White Baron met een handige beheer – en netwerk inventarisatie tool met één druk op de knop zien welke updates en patches jouw IT systeem nog mist en deze alsnog remote installeren. Middels deze tool kunnen we we ook jouw hele netwerk scannen en zo ontbrekende informatie in de CMDB aanvullen zodat jouw ICT onderdelen weer goed op de kaart staan.

 Wil jij ook over actuele informatie van jouw IT systeem beschikken en meer weten over de beheer mogelijkheden hiervan? Neem dan gerust contact op en ontdek wat er allemaal mogelijk is.