IS SSL nou echt nodig? Waarom zou je eigenlijk zo een certificaat gebruiken op jouw website of server applicatie?
Steeds vaker worden we gewezen op de veiligheid van websites. Denk maar eens aan banken die er op wijzen dat er een slotje in de adresbalk moet staan, of dat de website moet beginnen met https:// in plaats van http://. Dat beveiligen van websites gebeurd via SSL.
SSL staat voor Secure Socket Layer. Of simpel gezegd, beveiligde laag. Met SSL wordt alle informatie die uitgewisseld wordt tussen een website en een bezoeker versleuteld. Doordat alle informatie versleuteld is, kan een hacker of crimineel deze informatie niet zomaar uitlezen. Hiervoor heeft hij een digitale sleutel nodig, die alleen aanwezig is op de server van de website. Wanneer je online een wachtwoord invult, dan wordt jouw wachtwoord (Test1234) versleuteld verzonden. Hackers en kwaadwillende zien dan geen Test1234 als wachtwoord voorbij komen, maar iets als A*DfE4hae4Ed*&/21&.7a43/af”. Op die manier blijft je wachtwoord veilig!
Als ondernemer heb je hier meer mee te maken dan dat je aanvankelijk zult denken. Zo is vanuit de privacy wet (AVG) al verplicht gesteld om SSL toe te passen op je website wanneer je een contactformulier aanbied. Het gaat immers om vertrouwelijke informatie. Ook andere systemen die gebruikt worden voor de opslag van persoonsgegevens dienen middels SSL beveiligd te zijn. Zo zie je maar, een SSL certificaat is wellicht ook voor jou relevant.
Maar wat speelt er nog meer? Waarschijnlijk had je het verder zelf ook al gezien dat recente versies van Google Chrome tegenwoordig nadrukkelijk zien wanneer een website niet voorzien is van SSL en geven dit aan met een foutmelding in de adresbalk. Als klant wekt dat natuurlijk niet echt het gewenste vertrouwen op. Daarnaast krijgen websites die van SSL voorzien zijn een hogere ranking in de zoekresultaten van Google. Er is zelfs sprake van dat websites zonder SSL op termijn helemaal niet meer worden getoond in de zoekresultaten. Al met al staan privacy en de beveiliging van (persoons)gegevens dus hoog op de agenda anno 2019.
White Baron biedt hulp bij de aanvraag en implementatie van SSL en andere beveiligingsmethodes en ondanks dat het allemaal complex en duur klinkt, kun je vanaf € 29,- per jaar al zeker zijn van goede beveiliging!
Nieuwsgierig geworden? Kijk dan voor meer informatie op https://whitebaron.nl/web/ssl-certificaten/